Informasjon om Finsk Lapphund

Historikk

De første innbyggerne på Nordkalotten etter istiden var trolig samer eller fangstfolk som samene blandet seg med. Kulturen deres var en typisk fangstkultur, de var jegere og fiskere, og funn som er gjort, tyder på at de hadde hunder. Hundene måtte dekke flest mulig av folkets behov, de måtte både være vakthunder, allsidige jakthunder og samtidig være nært knyttet til eierne som familiehunder. Ca. 1500-1550 var det på Nordkalotten utviklet en reindrift som baserte seg på tamrein. Den årlige vandringen sammen med reinen førte til at hunden fikk som hovedmål å holde reinen samlet som beskyttelse mot rovdyr. Da kom det godt med at hundene var vant til å jakte både ulv og bjørn. Hundene skulle ringe og drive reinflokkene mot eieren. Hundene var så viktige for eierne at de hadde sin egen plass innenfor døra til lavvo eller gamme.

Med utgangspunkt i disse arktiske spisshundene ble lapsk vallhund etablert som rase av Finska Kennelklubben i 1945. På 60-tallet ble det tatt inn uregistrerte arbeidende hunder av lapphundtype fra Lappland for å stabilisere typen, og rasen ble delt i langhårede og korthårede hunder. De korthårede er dagens lapske vallhund, mens de langhårede fikk rasenavnet lapphund i 1967. Utover på 1970-tallet ble det hentet ytterligere ekte lapphunder fra hele lapplandsområdet, og rasen ble på denne måten bedre og mer stabil, og typen og inntrykket av hunden festet seg. I en periode var det uenighet om hunden skulle være ensfarget svart eller om den kunne være flerfarget. Genetiske undersøkelser viste hvordan genmaterialet ville være dersom man bare valgte å avle på svarte hunder. Resultatet var at det var umulig å holde rasen ensfarget svart ettersom fargevariantene bæres også av de svarte hundene. I dag er rasen en svært populær familie- og hobbyhund i hele Finland. Utbredelsen er også økende i Norge og Sverige.

Egenskaper/Mentalitet:

Finsk lapphund er en ivrig, modig, rolig og lærevillig hund. Den er vennlig og trofast,og en utmerket familiehund som kan benyttes i en rekke former for hundesport. Den har stor arbeidskapasitet, og med sin tykke og godt tilpassede pels, er rasen perfekt for nordisk klima.

Størrelse og utseende:

Rasen er middels stor, og kraftig bygget i forhold til størrelsen. Lengden litt større enn mankehøyden. Rasen har lang og tett pels, og ståører. For hannhunder er ideell mankehøyde 49 cm (46 -52 cm) og for tisper 44 (41 – 47 cm). Hårlag: Rikelig. Dekkpelsen er lang, rett og grov, underullen er bløt og tett. Spesielt hos hannhunder finner man tydelig halskrave. Rasen har kortere pels på hodet og forsiden av bena. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Pelsarbeid:

Til tross for sin langhårede pels, krever ikke rasen spesielt mye pelsarbeid, og det er tilstrekkelig å gre igjennom pelsen regelmessig.

Verdt å tenke på:

  • Den finske lapphunden skal være rolig og vennlig.
  • Rasen har gjeteregenskaper
  • Den finske lapphunden er en allroundhund og passer utmerket til en rekke hundesporter.
  • Det er viktig med mye morsom og aktivisering, og den trives best når den får være mye ute.
  • Rasen er snill ovenfor barn og dyr.